Letöltés...
© Copyright 2009-2016 - Zsóri Hajnalka lakberendező. All rights reserved.
Legelső oldal
Lakások helyiségei
Előző oldal
Következő oldal
English
Esperanto
A lakberendezéshez mindenki ért, hisz mindenki lakik valahogy. Miért kellene lakberendezőt fogadni?
Miért bíznám magam egy idegen emberre, honnan tudná, hogyan akarok lakni, amikor nem is ismer?
Biztos nagyon drága dolog lakberendezőt fogadni…
Hogyan spórolhatunk lakberendező igénybevételével?
Mikor érdemes bevonni a lakberendezőt a munkába?
Csak teljes lakás berendezését lehet megrendelni, vagy egy kisebb részét is?
Érdemes-e több lakberendezővel látványtervet készíttetni, és ez alapján kiválasztani a megfelelő lakberendezőt?
Hogyan történjen a lakberendező kiválasztása?
Miért pont Önt válasszam lakberendezőmnek?
Munkája során mennyire tartja fontosnak az aktuális divat követését?
Önnek mi a kedvenc stílusa?
Hogyan lehet valakiből lakberendező?
Mi a különbség a lakberendező és a belsőépítész között?
Elbontathat-e falakat is a lakberendező?
A szolgáltatások között nem szerepel Költségbecslés. Hogyan lehet megtudni, hogy mennyibe fog kerülni a tervezett lakberendezési munka?
Miért látok a honlap letöltése közben egyes feliratok helyett fekete négyszögeket, amelyek csak az oldal letöltődése után tűnnek el?
Ki akartam nyomtatni az egyik oldalt, de néhány szöveg helyett csak fekete négyszögek láthatók. Mit tegyek?


----------------


• A lakberendezéshez mindenki ért, hisz mindenki lakik valahogy. Miért kellene lakberendezőt fogadni?

Egy leszakadt gombot is mindenki fel tud varrni a ruhájára, mégsem jut eszébe mindenkinek, hogy a kosztümjét maga varrja. A lakberendezés is egy komoly szakma, aminek a fortélyait meg kell tanulni, folyamatosan képeznie kell magát az embernek, követni kell az új trendeket, ismerni kell a különböző anyagokat, technológiákat, számtalan építőipari- és belsőépítészeti szakmához kell érteni, az egyéb művészi és kreatív képességekről már nem is beszélve. Valóban, mindenki be tud rendezkedni, hisz mindenki lakik valahogy. Sokan ezt jó ízléssel, jó érzékkel teszik meg, és még tetszik is nekik az eredmény. De elgondolkodtak-e már azon, hogy vajon mennyivel többet lehetett volna kihozni belőle, ha mindezt valódi szakember segítségével oldották volna meg?

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Miért bíznám magam egy idegen emberre, honnan tudná, hogyan akarok lakni, amikor nem is ismer?

Szó sincs arról, hogy a lakberendező a megbízó pénzén megvalósítja önmagát, aki „eszi, nem eszi, nem kap mást”. A jó lakberendezési munka mindig egy kölcsönös bizalmon alapuló, közös alkotás. A megbízó hozza az igényeit, vágyait, lehetőségeit, a lakberendező pedig szakmai tudását hozzátéve ötletet ad, rendet teremt, alternatívákat mutat, segít a választásban. A végleges döntés viszont mindig a megbízó feladata.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Biztos nagyon drága dolog lakberendezőt fogadni…

Egyáltalán nem. Persze, amikor a megbízók először meglátják az árajánlatot, általában sokallják a tervezési díjat, hisz az „csak egy darab papír”. Arra gondolnak, hogy ebből már megvehetnék az ülőbútort, vagy azt a szuper csaptelepet, amit az egyik kiállításon láttak. Csak később jönnek rá, hogy egy jó lakberendező nagyon megdolgozik a pénzéért, ráadásul közreműködésével – szakértő tanácsai révén – többszörösen megspórolhatják mindezek árait. Itt is érvényes, hogy sokszor az olcsó a drága, s a drága az olcsó.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Hogyan spórolhatunk lakberendező igénybevételével?

Többféleképpen:
- Ha nem kell megvenni, megépíteni a később úgyis feleslegesnek bizonyuló dolgokat (pl. ha nem építünk be ajtót olyan helyre, ahol 20 év alatt egyszer sem csukjuk be).
- Ha elkerüljük a duplán vásárlást a helytelen választásból adódóan (pl. nem azt a szuper csaptelepet vesszük meg eredetileg, amiről csak használat közben derül ki, hogy nem is olyan szuper, mert a mi fűtési rendszerünkhöz nem illeszthető).
- Ha a megfelelő helyre a megfelelő anyagot, technológiát, technikát, vagy tárgyat választunk (pl. nem az agyonreklámozott csodakütyüt vesszük meg, ha kaphatunk azonos tudású, de olcsóbb odaillő kütyüt is).
- Ha kihasználva a lakberendező kapcsolatait, nem az általunk ismert üzletben vásárolunk, hanem ugyanazt a terméket a legkedvezőbb feltételekkel kínáló helyen.
- Ha élünk azokkal a kedvezményes lehetőségekkel, amelyeket egyes forgalmazók kínálnak kizárólag lakberendezők ügyfelei részére.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Mikor érdemes bevonni a lakberendezőt a munkába?

Minél előbb. Akár már a telekválasztásnál, vagy lakásvásárlás előtt is hasznos tanácsokat adhatnak. Az alapos tervezésre nem szabad elspórolni az időt. Amikor még csak papíron létezik a terv, akkor még sok mindent át-, és meg lehet gondolni, felesleges költségek nélkül. A kivitelezés fázisában mindez már vérveszteségekkel járhat. Mivel minden mindennel összefügg, fontos, hogy az egyes tervezőket, kivitelezőket ne különálló szakembereknek tekintsék, hanem egy team részeként, hisz csak a szoros együttműködés, az állandó kommunikáció hozhatja meg a várt eredményt.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Csak teljes lakás berendezését lehet megrendelni, vagy egy kisebb részét is?

Bármilyen lakberendezéssel kapcsolatos munkát meg lehet rendelni, legyen az kicsi, vagy nagy, alacsony, vagy magas költségvetésű. Persze a leghatásosabb eredményt azokkal a munkákkal lehet elérni, ahol egy lakás teljes tervezését és a kivitelezés alatti bábáskodást is lakberendezőre bízzák, de a kisebb részfeladatok is ugyanolyan fontosak számunkra.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Érdemes-e több lakberendezővel látványtervet készíttetni, és ez alapján kiválasztani a megfelelő lakberendezőt?

Nem! Nagyobb, nem lakás célú projekteknél nem ritka ez a pályáztatási módszer. Lakások esetében azonban ennek semmi értelme. A lakberendezés bizalmi munka. Ahhoz, hogy megismerjük a megbízó igényeit, lehetőségeit, sokszor és sokat kell beszélgetni vele, csak így tudjuk a neki legmegfelelőbb tervet elkészíteni. A lakás nem színpad. A terv nem (csak) a látványról szól. A látványterv a logikusan felépített tervezési szakasz kb. második harmadában esedékes. Teljesen felesleges a tervezésre szánt idő és pénz többszörösét felhasználni több lakberendező párhuzamos igénybevételével, hisz a lakberendezők joggal várják el az addig elvégzett munkájuk ellenértékét. Megvalósulni pedig úgyis csak egy ötlet fog. Tehát egyetlen, jól kiválasztott lakberendező gondos munkájával eredményesebbek lehetünk.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Hogyan történjen a lakberendező kiválasztása?

Hallgassanak a megérzéseikre és az eszükre. Lakberendezéssel foglalkozó folyóiratokban, Internet oldalakon számtalan lakberendező munkáival találkozhatnak, vagy böngészhetnek honlapjaikon (mint pl. most az enyémen). Azt javaslom, hogy ezeket a referenciafotókat, rajzokat és leírásokat ne olyan szemmel nézzék, hogy azt el tudnák-e képzelni saját maguknak, hisz azok nem Önöknek készültek. Inkább azt vizsgálják meg, hogy ötletesnek, használhatónak találják-e, látszik-e a szakértői gondolat és gondoskodás, van-e valami plusz a munkáiban, szimpatikusnak találják-e a munkamódszerét, hiteles szakembernek tartják-e, megbíznának-e az adott lakberendezőben (jelen esetben bennem).

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Miért pont Önt válasszam lakberendezőmnek?

A lakberendezés bizalmi munka. Nagyon sok beszélgetéssel meg kell ismerni a megbízó és családtagjai személyiségét, életvitelét, lakáshasználati szokásait, annak érdekében, hogy pont a neki valót tervezhessük meg. Ez csak közös munkával, kölcsönös bizalommal sikerülhet. Nem akarom itt ismételni önmagamat, ezért kérem, böngéssze át a honlapomat, s döntse el, hogy meg tudna-e bízni bennem, a hozzáállásomban, a diszkréciómban, a szakértelmemben, a lelkiismeretemben, az ötleteimben, a maximalizmusomban? Csak akkor válasszon engem, ha úgy érzi, hogy igen. Ha kérdése van ezzel kapcsolatban, felteheti
itt.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Munkája során mennyire tartja fontosnak az aktuális divat követését?

Annyira, amennyire a megbízóm számára fontos. Igyekszem naprakész lenni, tisztában vagyok a legújabb trendekkel, az újfajta anyagokkal, technológiákkal. Ha megbízóm számára fontos a – divatos szóhasználattal – trendi megjelenés, akkor természetesen ezeknek megfelelően tervezek. Ennek akkor van igazán létjogosultsága, ha viszonylag rövid idő múlva lesz lehetőség legalább a design megújítására. A divatok ugyanis –az öltözködéshez hasonlóan – gyorsan váltják egymást, és a feltűnően divatjamúlt megoldások egy idő után furán hatnak. Ezért, ha hosszabb időre szánják a berendezést, akkor inkább semlegesebb, „kortalan” látványt javaslok.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Önnek mi a kedvenc stílusa?

Minden stílusban szívesen tervezek. A lakberendezői munkában – többek között – az, is izgalmas, hogy mindig más ember bőrébe bújhatunk, másnak a fejével kell gondolkodnunk, másnak a szemével kell látnunk, másnak a szívével kell éreznünk. Így különböző értelmet nyer a kérdés akkor, ha az a saját lakásunkra vonatkozik, és akkor, ha a munkánkra. Magam, - csakúgy, mint az öltözködésemben – az egyszerű, visszafogott, kortalan megoldásokat kedvelem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lelem kedvem az ettől eltérő hangulatokban. Sőt! Munkám során ezért mindig az a kedvenc stílusom, amiben éppen tervezhetek.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Hogyan lehet valakiből lakberendező?

A lakberendező (OKJ-s) szakma ma Magyarországon érettségi után szerezhető középfokú végzettségnek számít. Manapság számtalan, felnőttképzéssel foglalkozó oktatási intézményben lehet tanulni és vizsgázni. Végzett lakberendezők is több továbbképzési lehetőség, magasabb szintű oktatás közül választhatnak, de ma még nem létezik belőle állami felsőfokú képzés, és nem lehet a Kamara által elismert mestervizsgát sem tenni. Mielőtt valaki erre adná a fejét, azt javaslom, vegye számba, ő mit gondol a lakberendezésről, keressen meg aktívan dolgozó lakberendezőket, s kérdezze meg az ő tapasztalataikat. Iskolaválasztásnál ne az legyen az elsődleges szempont, hogy hol van az iskola, és mennyibe kerül a tanfolyam. Alaposan nézzenek körül több intézménynél, mielőtt döntenének. Ez – bár sokan hobbijuknak (is) tartják – egy komoly, összetett szakma, folyamatos, szüntelen tanulást kíván meg művelőitől. Nem csak kreativitást, művészetekhez való affinitást, de nagyon sok műszaki érzéket és tudást, emberismeretet, alázatot is követel. Bár divatszakmának számít, ma még jóval kevesebben tudnak megélni belőle, mint az ebben nagyobb hagyományokkal rendelkező országokban.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Mi a különbség a lakberendező és a belsőépítész között?

A képzés formájában, tartalmában, és a végzettségben. A „lakberendező” középfokú végzettség, általában 2 éves tanfolyam elvégzése után lehet vizsgát tenni. (Sajnos sok iskolában 1 éves, vagy még rövidebb tanfolyamok is léteznek.) A tanfolyam ideje alatt elsősorban lakások berendezésével foglalkoznak a hallgatók. A „belsőépítész” állami felsőfokú végzettség, egyetemen, ill. főiskolán oktatják. A diákok tanulmányaik során nagyobbrészt közösségi terekkel, bútortervezéssel, építészettel, és csak kisebb részben lakásokkal foglalkoznak. A belsőépítész jogosult(tá válhat) építési engedélyköteles tervek készítésére is.
Nálunk nagyobb vizuális kultúrával rendelkező országokban az építész, a belsőépítész és a lakberendező szoros együttműködésével valósulnak meg a projektek. Itthon – sajnos ma még – az a jellemző, hogy a háromféle szakemberből csak az egyiket bízzák meg, s tőle várják el a többi szerepének betöltését is.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Elbontathat-e falakat is a lakberendező?

Ez egy nagyon összetett kérdés. Elméletileg egy ház építészeti terve az építész szellemi tulajdona, tehát azt átalakítani a beleegyezése nélkül nem lehetne. Sok esetben ez nem valósítható meg, és a tulajdonos is joggal várja el, hogy a lakása az ő igényeihez alkalmazkodjék. A falak elbontásának – ezen túlmenően – vannak jogi, és technikai feltételei is. Teherhordó szerkezeteket módosítani, ill. a homlokzati képen változtatni csak építési engedéllyel lehet, amelyhez terveket csak tervezői jogosultsággal rendelkező építész, statikus készíthet. Belső, nem teherhordó válaszfalakat könnyebben lehet mozgatni, de vannak esetek, amikor ezeknél is szükséges, de legalábbis ajánlott statikus vélemény (pl. panelben, régi építésű bérházban teljes válaszfal elbontása, stb.). Lakberendező is tehet javaslatot falak részbeni, vagy teljes elbontására, de az ő felelőssége, hogy jogosultságának ismerje a határait, s adott esetben a megfelelő társtervezők szükséges bevonására felhívja a megbízó figyelmét.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• A szolgáltatások között nem szerepel Költségbecslés. Hogyan lehet megtudni, hogy mennyibe fog kerülni a tervezett lakberendezési munka?

A költségbecslés szakmailag egy nagyon ingoványos terület. Ma már óriási a választék a termékek és a szolgáltatók között. Amióta pl. csempeburkolatot be lehet szerezni 1.000 Ft alatti, és 100.000 Ft feletti m²-áron is, nehéz előre megbecsülni, hogy végül mennyibe fog kerülni egy fürdőszoba felújítás. És ez a lakberendezés minden területére igaz. Ezért általában fordítva szoktam dolgozni. A megbízó mondja meg, hogy mekkora az a keretösszeg, amiből lehet gazdálkodni, s ennek megfelelő megoldásokat ajánlok. Ezzel elkerülhető, hogy a végleges választások összege nagyságrendekkel meghaladja az előre becsült értéket, vagy egyszerűen, menetközben elfogyjon a pénz. (Mint ahogy ezt tapasztaljuk az élet különböző területein.) A kiviteli terv szakaszában szereplő Konszignáció már konkrét árakat tartalmaz a kiválasztott anyagokról, tárgyakról, így azokkal lehet kalkulálni. Ettől függetlenül, bármilyen más – lakberendezéssel kapcsolatos – szolgáltatást is meg lehet rendelni, ami nem szerepel ugyan a felsorolásban, de úgy érzik, hogy szükségük lenne rá.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Miért látok a honlap letöltése közben egyes feliratok helyett fekete négyszögeket, amelyek csak az oldal letöltődése után tűnnek el?

Ön valószínűleg Internet Explorer 6-os, vagy korábbi verziószámú böngészőt használ. Sajnos ezek még rosszul kezelik az átlátszó 32 bit-es .png képeket, amelyek ezen a honlapon is megtalálhatók.
Javaslom, hogy használja a legfrissebb Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari vagy Opera böngészőt, akkor a fenti hibákkal nem fog találkozni.

VISSZA AZ ELEJÉRE


• Ki akartam nyomtatni az egyik oldalt, de néhány szöveg helyett csak fekete négyszögek láthatók. Mit tegyek?

Kérem, olvassa el az előző kérdésre adott választ, és próbáljon az ott leírtak szerint eljárni.

VISSZA AZ ELEJÉRE
.
Budapest, III. kerület

Tel/Fax: (06-1) 250-5125
Mobil: +36-30-999-6420

h.zsori@gmail.com